De Oostenrijker Eric Schwam heeft het Franse dorp Le Chambon-sur-Lignon een aanzienlijk deel van zijn fortuin nagelaten. Schwam wilde daarmee het dorp bedanken, omdat hij en zijn familie daar tijdens de Tweede Wereldoorlog konden onderduiken.

Schwam overleed afgelopen december op negentigjarige leeftijd als kinderloze weduwnaar. Voor zijn dood had hij twee ontmoetingen met burgemeester Jean-Michel Eyraud om ervoor te zorgen dat het dorp zijn erfenis zou krijgen.

Burgemeester Eyraud wilde zelf niet zeggen om hoeveel geld het gaat, maar sprak van "een groot bedrag voor het dorp". Volgens zijn voorganger Éliane Wauquiez-Motte, die ook met Schwam in contact was gekomen, gaat het om 2 miljoen euro.

Schwam heeft als voorwaarde gesteld dat het geld wordt besteed aan onderwijs en initiatieven voor de jeugd, zoals onderwijsbeurzen.

De Oostenrijker kwam in 1943 met enkele familieleden naar het bergdorp. De dorpsbewoners huisvestten de familie in de lokale school om ze te verbergen voor de nazi's. De familie Schwam vertrok in 1950 weer uit het dorp.

Dorp staat bekend als onderduiklocatie

Le Chambon-sur-Lignon, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, is een bekend onderduikdorp. Inwoners hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog naar schatting 2.500 Joden beschermd tegen de nazi's door hen te laten onderduiken in het dorp vlak bij de Alpen.

Daarvoor hielpen de dorpelingen mensen die vluchtten tijdens de Franse Revolutie en de Spaanse burgeroorlog. Meer recent hebben ze veel mensen uit Afrika en het Midden-Oosten opgenomen.