China heeft Taiwan donderdag in scherpe bewoordingen gewaarschuwd. "Onafhankelijkheid betekent oorlog", benadrukte een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie, die bovendien herhaalde dat de communistische volksrepubliek het eiland als Chinees grondgebied ziet.

De waarschuwing komt op een gevoelig moment. Taiwan maakte afgelopen weekend melding van manoeuvres door Chinese gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers in de buurt van het eiland. Dat leidde tot bezorgdheid in de Verenigde Staten, waar de nieuwe president Joe Biden net is aangetreden.

Het Chinese ministerie noemde de vluchten een reactie op "buitenlandse inmenging en provocaties door de krachten die in Taiwan aansturen op onafhankelijkheid". De woordvoerder zei ook dat het Chinese leger alle noodzakelijke maatregelen zal nemen om een "separatistisch complot" de kop in te drukken. Hij sprak de hoop uit dat de VS een confrontatie uit de weg zal gaan.

Taiwan is sinds halverwege de twintigste eeuw feitelijk een onafhankelijk land. Nadat nationalisten de Chinese burgeroorlog verloren van de communisten, vluchtten ze eind jaren veertig van het Chinese vasteland naar het eiland Taiwan, waar ze een eigen staat oprichtten. Die wordt de 'Republiek China' genoemd.