Een van de veertien mannen die terechtstaan voor een plan om de Democratische gouverneur van de Amerikaanse staat Michigan te ontvoeren, heeft woensdag zijn rol bij die samenzwering bekend.

Verdachte Ty Garbin legde zijn bekentenis af voor de federale rechtbank in Grand Rapids, nadat hij een deal had gesloten met justitie om te getuigen tegen de andere dertien verdachten. Tegen hen lopen zowel federale strafzaken als strafzaken van de staat Michigan.

Garbin werd in oktober met vier anderen gearresteerd en aangeklaagd door de federale autoriteiten. Zij zouden van plan zijn geweest om gouverneur Gretchen Whitmer afgelopen zomer te ontvoeren uit haar vakantiehuis.

In de bekentenis staat dat Garbin en de anderen deel uitmaakten van een antioverheidsmilitie met de naam Wolverine Watchmen. Ze waren het oneens met de beperkende maatregelen die de gouverneur nam naar aanleiding van de coronacrisis.

De federale aanklager verdenkt Garbin en vijf andere beklaagden van de plannen om Whitmer te ontvoeren. Zij zouden in juli bij elkaar zijn gekomen in de staat Wisconsin voor schietoefening met militaire geweren en zouden Whitmers vakantiehuis in augustus en september hebben geobserveerd.

Strafvermindering niet gegarandeerd

Acht andere verdachten zijn door de staat aangeklaagd op verdenking van terrorisme. Zij behoren volgens de openbaar aanklager ook tot de militie.

De uitspraak in de zaak van Garbin, die voorlopig achter de tralies blijft, zou op 8 juli zijn. Hem hangt maximaal een levenslange celstraf boven het hoofd. De federale strafzaak tegen de anderen begint op 23 maart.

Hoewel strafvermindering voor Garbin niet gegarandeerd wordt met de deal, hebben de aanklagers laten weten dat ze mogelijk een lagere strafeis tegen hem zullen indienen, als hij voldoende meewerkt.

Politici live op tv ophangen

Volgens Garbin heeft een medeverdachte in juni gezegd dat hij "tweehonderd mensen wilde rekruteren om het Michigan State Capitol te bestormen, politici voor verraad terecht te laten staan en hen live op televisie op te hangen".

Garbin zou daarop zelf hebben voorgesteld om te wachten tot na de presidentsverkiezingen. Vanwege de onrust die de samenzweerders tegen die tijd verwachtten, zou dat makkelijker opereren zijn geweest, dachten ze.