Tien Chinese mijnwerkers zijn overleden na twee weken vastgezeten te hebben in een deels ingestorte mijn. Dat hebben Chinese staatsmedia maandag bevestigd.

Elf van de 22 mijnwerkers die vast kwamen te zitten door het instorten van een luchtschacht in een goudmijn in de oostelijke provincie Shandong werden zaterdag levend gered. De burgemeester van de naburige stad Yantai liet zondag aan staatsomroep CCTV weten dat zeker negen mijnwerkers zijn overleden.

Maandag is er nog een mijnwerker dood aangetroffen. Het totale dodental ligt daarmee op tien. Een van de mijnwerkers wordt nog vermist.

Een van de mijnwerkers die zaterdag werden gered was er fysiek slecht aan toe, meldt de staatsomroep. De reddingswerkers brachten de man naar buiten met een blinddoek om, om zijn aan het duister gewende ogen te beschermen tegen het daglicht.

De mijnwerkers zaten vast in een luchtschacht die in de mijn voor ventilatie zorgt. Om de mijnwerkers te vinden moesten reddingswerkers twee weken lang honderden meters graven. Er waren zeshonderd reddingswerkers betrokken bij de operatie.

Eerste mijnwerkers twee weken na explosie uit Chinese mijn gehesen
52
Eerste mijnwerkers twee weken na explosie uit Chinese mijn gehesen