De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa heeft zondag de verkiezingen in zijn land gewonnen. Op basis van de resultaten van 98 procent van de kiesdistricten behaalde hij 61,6 procent van de stemmen. De officiële uitslag wordt maandagavond verwacht.

In totaal deden zeven presidentskandidaten mee. De socialist Ana Gomes komt volgens de voorlopige uitslag met 12,24 procent van de stemmen als tweede uit de bus, gevolgd door de extreemrechtse André Ventura (11,9 procent van de stemmen).

In Portugal wordt de president verkozen voor een periode van vijf jaar. Daarna kan een president één keer herkozen worden. Het staatshoofd heeft voornamelijk een ceremoniële rol en geen uitvoerende bevoegdheden, maar kan in het geval van een politieke crisis wel optreden als 'scheidsrechter'.

Portugese media hielden rekening met een verrassende uitkomst, omdat door de coronamaatregelen mogelijk veel kiezers zouden wegblijven. Tegen 17.00 uur had 35 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht. Dat aandeel was iets kleiner dan vijf jaar geleden.

Uitzondering op lockdown voor stembusgang

Portugal zit sinds 15 januari in een strenge lockdown. Alle niet-essentiële winkels in het land zijn gesloten. Restaurants zijn alleen open voor het bezorgen en laten afhalen van eten. Afgelopen vrijdag werden de scholen gesloten om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus tegen te gaan.

Inwoners van Portugal mogen alleen voor essentiële reizen en essentieel werk hun huis verlaten. Het land had een aantal maatregelen getroffen om de verkiezingen zondag veilig te laten verlopen en inwoners aan te moedigen om te gaan stemmen. Zondag was de stembusgang dan ook een geldige reden om naar buiten te gaan.

Ook haalden vrijwilligers stembiljetten op bij mensen die in quarantaine zaten. Ze droegen beschermende kleding en hebben bij ongeveer dertienduizend stemmers ingevulde stembiljetten opgehaald. Daarnaast hadden ongeveer 250.000 mensen zich ingeschreven om vervroegd te kunnen stemmen.

Het land meldde zaterdag een recordaantal nieuwe besmettingen: ruim 15.300. Ook werd een recordaantal coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd. Het ging om 274 overleden coronapatiënten.