In Nieuw-Zeeland is zeer waarschijnlijk voor het eerst sinds 18 november een coronabesmetting vastgesteld buiten een van de quarantainehotels, melden Nieuw-Zeelandse media zondag. De 56-jarige vrouw keerde eind vorig jaar terug van een reis naar Nederland en Spanje.

Het land verplicht reizigers in een quarantainehotel te verblijven om te voorkomen dat het virus opnieuw toeslaat.

Nadat ze terug was gekomen in Nieuw-Zeeland is de vrouw twee weken in quarantaine gegaan. Daar werd ze twee keer negatief getest, waarna ze naar huis mocht. Later ontwikkelde ze alsnog symptomen en werd ze positief getest.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de locaties vrijgegeven waar de vrouw is geweest voordat ze symptomen ontwikkelde. Mensen die rond specifieke tijden op een van die locaties aanwezig waren, worden opgeroepen zich te laten testen.

Zondag zijn in Nieuw-Zeeland acht terugkerende reizigers positief getest op het coronavirus. Het totale aantal actieve coronagevallen onder mensen die in isolatie zitten bedraagt nu 79.

Nieuw-Zeeland heeft vorig jaar met strenge lockdownmaatregelen de verspreiding van het virus succesvol weten in te perken. Sinds de uitbraak zijn 'slechts' 2.276 mensen in het land positief getest en zijn 25 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden.