De Democraat Chuck Schumer, de leider van de grootste fractie in de Amerikaanse Senaat, heeft vrijdag gezegd dat het afzettingsproces tegen de inmiddels vertrokken president Donald Trump in de tweede week van februari begint. Volgens hem moet de goedkeuring van Joe Bidens kabinet nu prioriteit krijgen en het impeachmentproces zou dat kunnen vertragen.

Toch komt Schumer met het uitstel ook de Republikeinen tegemoet, die beargumenteerden dat de advocaten van Trump meer tijd moeten krijgen voor de verdediging. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, had dat vrijdag verzocht.

Het Huis van Afgevaardigden stuurt de officiële aanklachten tegen Trump maandag naar de Senaat. Hoewel dat formeel de start van het impeachmentproces in de Senaat markeert, begint de echte politieke rechtszaak pas in de week van 8 februari.

Schumer zei vrijdag in de Senaat dat zowel de aanklagers als de verdediging van Trump na maandag twee weken de tijd krijgen. "Gedurende die periode zal de Senaat zich bezighouden met andere zaken die het Amerikaanse volk aangaan, zoals de benoeming van kabinetsleden en de goedkeuring van het coronasteunpakket."

Een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden besliste eerder deze maand dat Trump, vanwege zijn rol in de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers op 6 januari, onderwerp van een impeachment moet worden. Dat betekent dat een politieke rechtszaak in de Senaat volgt.

Trump is de eerste Amerikaanse president ooit tegen wie een tweede afzettingsproces zal worden gevoerd. Het proces tegen de inmiddels vertrokken president is niet alleen symbolisch: het kan er ook toe leiden dat hij niet nog een keer een gooi naar het presidentschap kan doen.

Hoe Trump als president van rel naar rel ging
300
Hoe Trump als president van rel naar rel ging