De Amerikaanse Senaat krijgt volgens leider van de grootste fractie, de Democraat Chuck Schumer, maandag het verzoek van het Huis van Afgevaardigden om Donald Trump af te zetten. Als het verzoek tot impeachment is binnengekomen betekent dit de formele start van de procedure.

Trump is de eerste Amerikaanse president ooit tegen wie een tweede afzettingsproces zal worden gevoerd. Het proces tegen de inmiddels vertrokken president is niet alleen symbolisch, het kan er ook voor zorgen dat hij niet nog een keer een gooi naar het presidentschap kan doen.

Een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden stemde eerder deze maand dat Trump, vanwege zijn rol bij de bestorming van het Capitool door zijn aanhangers, onderwerp van een impeachment moet worden. Dat betekent dat een politieke rechtszaak in de Senaat volgt.

Hoewel maandag de formele start van het proces zou markeren, is de verdere planning van de impeachmentprocedure nog onduidelijk. Republikeins senator Mitch McConnell vroeg eerder om uitstel van het sturen van het verzoek, zodat de verdediging van Trump meer tijd had op zich voor te bereiden. Hier lijkt het Huis van Afgevaardigden geen gehoor aan te geven.