De Amerikaanse president Joe Biden wil het verdrag met Rusland over de beperking van kernwapens met vijf jaar verlengen. De woordvoerder van Biden zegt dat de Amerikaanse regering haast moest maken met de beslissing, omdat het verdrag voor vermindering van strategische nucleaire wapens (New START) van 2010 op 5 februari afloopt.

Moskou en de regering-Trump leken het vorig najaar eens te zijn geworden over een verlenging van een jaar, maar er was meer tijd nodig om te praten over de bevriezing van het huidige nucleaire arsenaal. Het Kremlin liet woensdag weten nog altijd open te staan voor een verlenging, nadat Bidens beoogde minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had gezegd daar ook voorstander van te zijn.

Het betreft het laatste grote verdrag tussen de supermachten over wapenbeheersing. Zowel Rusland als de VS moet de nucleaire wapenvoorraad volgens de afspraken terugbrengen tot 1.550 operationele kernkoppen.

Zonder verlenging wordt gevreesd voor een wapenwedloop en oplopende spanningen tussen Moskou en Washington. Het verdrag is zeker gezien de "vijandige" relatie met Rusland in het belang van de Amerikaanse veiligheid, zegt een hooggeplaatste functionaris tegen The Washington Post.

De VS heeft eerder aangestuurd op een nieuw wapenverdrag waar ook China aan zou moeten meedoen. Dat land heeft echter duidelijk gemaakt daar niets voor te voelen.