Joe Biden heeft woensdag in de eerste uren van zijn termijn als president van de Verenigde Staten zeventien presidentiële decreten ondertekend, op het gebied van onder meer klimaat en immigratie. Daarmee zijn verschillende omstreden beleidsmaatregelen die onder zijn voorganger Donald Trump werden ingevoerd weer teruggedraaid.

Een van de decreten die Biden tekende, zorgt ervoor dat de Verenigde Staten weer terugkeren in het klimaatverdrag van Parijs. Trump besloot in juni 2017 om uit het Klimaatakkoord te stappen. Dat kon pas vanaf november 2019 en met inachtneming van een overgangstermijn van een jaar. Vanaf 3 november 2020 - de dag van de presidentsverkiezingen - maakte de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.

Biden trok daarnaast de vergunning voor de aanleg van de omstreden Keystone XL-oliepijpleiding tussen Canada en de VS in. De Canadese premier Justin Trudeau reageerde woensdag teleurgesteld op dit besluit en stelde dat dit duizenden banen aan beide kanten van de grens zal kosten. Wel verwelkomde Trudeau de andere beslissingen van Biden op het gebied van klimaat.

Biden zette woensdag ook direct een punt achter het inreisverbod voor mensen uit verschillende overwegend islamitische landen, dat onder Trump was ingevoerd. Hierdoor konden inwoners van verschillende landen niet meer naar de VS reizen. Het was een van de eerste decreten die Trump in 2017 tekende en tot massale protesten leidden. Biden maakte daarnaast een einde aan de noodtoestand aan de Mexicaanse grens. Die was uitgeroepen om budget vrij te maken voor de omstreden grensmuur.

De regering van Biden heeft ook besloten om de komende honderd dagen geen illegale vreemdelingen uit te zetten, zodat er sprake kan zijn van "eerlijke en effectieve" naleving van het nieuwe immigratiebeleid. Ook zullen dreamers, kinderen van illegale migranten, niet worden gedeporteerd. Trump wilde dat beleid eerder nog beëindigen.

Biden ondertekent eerste presidentiële decreten
1
Biden ondertekent eerste presidentiële decreten

Mondkapjes worden verplicht

President Biden besliste woensdag ook dat een mondkapje verplicht wordt in alle gebouwen van de federale overheid en op federale grond. Al tijdens de verkiezingscampagne beloofde Biden strengere maatregelen om het coronavirus aan te pakken. In aanvulling daarop hervat de VS ook weer de bijdrage aan de gezondheidsorganisatie WHO.

Het is gebruikelijk dat presidenten direct aan het begin van een termijn verkiezingsbeloftes inlossen. Ze kunnen per decreet invullen hoe overheidsinstanties het beleid in de praktijk moeten uitvoeren. Een decreet is geen wet en hoeft dus niet eerst langs het Congres. Dit geeft presidenten veel macht.

Trump liet aardige brief achter voor Biden

Biden zei woensdag dat zijn voorganger Trump een brief voor hem heeft achtergelaten in het Witte Huis. Die was volgens Biden zeer genereus, maar omdat het om een persoonlijke brief gaat, wil hij over de inhoud niets kwijt. "Omdat het privé is, praat ik er pas over als ik er met hem over heb gesproken", citeerde nieuwszender CNN de president, kort na diens intrek in het Witte Huis.

Het is traditie dat de vertrekkende president een memo achterlaat voor de volgende. De vraag was of Trump ook met die traditie zou breken. Hij weigerde namelijk bij de beëdiging van Biden te zijn en ook om hem in het Witte Huis te begroeten. Dat was in 150 jaar niet gebeurd.

Zo verliep de inauguratie van Biden: 'Democratie heeft gezegevierd'
238
Zo verliep de inauguratie van Biden: 'Democratie heeft gezegevierd'