De Russische oppositieleider en criticus van het Kremlin Alexei Navalny is na zijn aanhouding op het vliegveld in Moskou zondagavond overgebracht naar een nabijgelegen politiebureau. Dat meldt Ivan Zhdanov, een collega van Navalny, op Twitter. Het is niet bekend hoe het nu met Navalny gaat.

De Russische politie hield de 44-jarige activist zondag na zijn terugkeer in Rusland aan bij de paspoortcontrole. Dat gebeurde nadat hij vijf maanden in Duitsland was geweest na een vergiftiging met het zenuwgif novichock.

Vanuit het buitenland wordt forse kritiek op zijn arrestatie geuit. De Verenigde Staten hebben bij monde van buitenlandminister Mike Pompeo de actie veroordeeld. "We constateren met grote bezorgdheid dat zijn detentie een poging is om Navalny en andere oppositieleden en onafhankelijke opiniemakers met kritiek op de Russische autoriteiten het zwijgen op te leggen."

Jake Sullivan, veiligheidsadviseur van aankomend president Joe Biden, heeft gezegd dat Rusland het oppositielid per direct moet vrijlaten.

Ook Italië eist de vrijlating van Navalny. "De arrestatie bij zijn aankomst in Rusland is een zeer serieuze kwestie, die ons zorgen baart", twitterde de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio. "We verwachten dat zijn rechten gerespecteerd worden."

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel en buitenlandchef Josep Borrell uitten eerder al kritiek op de aanhouding, evenals de EU-lidstaten Litouwen, Letland en Estland. Die laatste drie willen dat de EU maatregelen tegen Moskou neemt.

Politie houdt oppositieleider Navalny aan bij terugkeer Rusland
90
Politie houdt oppositieleider Navalny aan bij terugkeer Rusland

Navalny verwachtte de aanhouding

De autoriteiten stellen dat Navalny zich niet heeft gehouden aan een voorwaardelijke gevangenisstraf die was opgelegd vanwege verduistering. Hij dreigt nu alsnog voor jaren in de cel te verdwijnen, aldus zijn advocaat. In 2014 kreeg hij 3,5 jaar cel opgelegd voor de verduistering van geld bij ondernemingen.

Volgens Navalny hoopten de Russische autoriteiten hem met de gevangenisstraf ervan te weerhouden terug te keren. Hij is een doorn in het oog voor de Russische president Vladimir Poetin en andere hooggeplaatste Russen. Via zijn kanalen richt de oppositieleider zich vaak op invloedrijke personen in en rondom het Kremlin.

Tijdens een reis naar Siberië in augustus vorig jaar werd Navalny vergiftigd. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Duitsland om hiervan te herstellen. Navalny en zijn achterban houden Poetin verantwoordelijk voor deze aanslag op zijn leven.

Moskou heeft de beschuldiging altijd weersproken, ook na uitgebreid onderzoek van journalistencollectief Bellingcat en een video van Navalny waarin een voormalig lid van veiligheidsdienst FSB toegeeft opdracht te hebben gekregen om hem te vermoorden.