Het aantal gewonden door de aardbeving op het Indonesische eiland Sulawesi is zaterdagmiddag gestegen naar 826, melden de Verenigde Naties. Het dodental is met vier gestegen naar 46. Het eiland werd vrijdag getroffen door een aardbeving met een magnitude van 6.2. Sindsdien zijn er ruim dertig naschokken gemeten.

Ruim 15.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten en de VN verwacht dat dit aantal nog gaat stijgen naarmate de reddingsoperaties worden voortgezet.

Een fors aantal gebouwen in het getroffen gebied is zwaar beschadigd geraakt. Onder meer 25 scholen, twee ziekenhuizen, driehonderd woningen en twee overheidsgebouwen hebben schade opgelopen.

Hulpdiensten hebben wel meerdere geblokkeerde wegen vrij weten te krijgen. Stroom- en communicatievoorzieningen komen langzaam weer op gang.

Vanuit verschillende omliggende regio's worden reddingsteams gemobiliseerd en worden duizenden hulpmiddelen naar Sulawesi gebracht. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om tenten, maaltijden en bedden. Ook is het leger uitgerukt om te helpen.

Reddingswerkers zoeken overlevenden na aardbeving Sulawesi
68
Reddingswerkers zoeken overlevenden na aardbeving Sulawesi

Tientallen zware naschokken volgden

De aardbeving vond vrijdag rond 2.00 uur (lokale tijd) plaats en zorgde voor veel paniek. De trillingen duurden zeven seconden en werden gevolgd door vele naschokken.

Enkele uren eerder werd het gebied al opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 5.9. Volgens het rampenbestrijdingsbureau heeft een reeks aardbevingen in de afgelopen 24 uur zeker drie aardverschuivingen veroorzaakt en werd de elektriciteitsvoorziening afgesneden.