In de Verenigde Staten is de laatste federale doodstraf onder de regering van Donald Trump uitgevoerd. Dustin Higgs (48) kreeg de fatale injectie in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege zijn betrokkenheid bij de dood van drie jonge vrouwen in 1996.

De uitvoering van federale doodstraffen lag zeventien jaar lang stil, tot de regering-Trump vorig jaar besloot die te hervatten.

De federale executie van Higgs is de dertiende en laatste die gepland stond. Daarmee heeft Trump in het afgelopen jaar drie keer zo veel federale doodstraffen laten uitvoeren als alle presidenten in de afgelopen zestig jaar bij elkaar opgeteld.

De meeste doodstraffen in de VS worden voltrokken door de autoriteiten van de verschillende staten. Er zijn nog 28 staten die de doodstraf hanteren. President elect Joe Biden heeft laten weten dat hij geen voorstander is van de doodstraf.

Higgs was niet degene die schoot

De verdediging van Higgs probeerde tot op het laatste moment de uitvoering van de doodstraf tegen te houden, omdat Higgs niet degene was die de fatale schoten loste.

Higgs zat op de bewuste avond samen met twee vrienden en de drie slachtoffers in zijn appartement. De vrouwen, Tamika Black (19), Tanji Jackson (21) en Mishann Chinn (23), vertrokken na een mislukte flirtpoging.

Higgs reed ze achterna met zijn auto, waarin ook zijn twee vrienden zaten. In plaats van dat ze de vrouwen een lift naar huis gaven, reden ze de slachtoffers naar een nationaal park. Daar schoot een vriend van Higgs, Willis Haynes, de vrouwen dood.

Haynes kreeg opmerkelijk genoeg niet de doodstraf, maar een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating opgelegd. Volgens de rechtbank die Higgs veroordeelde, zette hij zijn vriend onder druk, maar Haynes heeft dit ontkend.