Amerikaanse aanklagers hebben hun bewering dat bestormers van het Capitool van plan waren om politici te doden of te ontvoeren ingetrokken, meldt CNN zaterdag op basis van rechtbankdocumenten.

Aanklagers die zich bezighouden met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel en hoorns droeg, betoogden vrijdag dat relschoppers politici wilden doden.

Chansley maakte deel uit van de groep die vorige week woensdag het Capitool binnendrong toen daar de uitslag van de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Justitie meldt in rechtbankdocumenten dat hij daar een briefje achterliet voor vicepresident Mike Pence, met de tekst: "Het is een kwestie van tijd. Gerechtigheid komt eraan."

Tijdens het onderzoek van de autoriteiten zou ook bewijs dat relschoppers "van plan waren gekozen functionarissen gevangen te nemen en te vermoorden" naar voren zijn gekomen. Dat zou blijken uit onder meer de "woorden en daden" van Chansley, die door justitie werd omschreven als een drugsgebruiker die vermoedelijk psychische problemen heeft en vluchtgevaarlijk is.

Een openbaar aanklager in de Amerikaanse staat Arizona heeft de rechter nu gevraagd deze bewering uit de rechtbankpapieren te schrappen, om te voorkomen dat de rechtbank wordt misleid. Enkele uren eerder liet Michael Sherwin, de officier van justitie in Washington, al weten geen direct bewijs te hebben dat aanhangers van Trump politici wilden gevangennemen of doden tijdens de bestorming.

Capitool bestormd door Trump-fans: zo ging het mis in Washington
145
Capitool bestormd door Trump-fans: zo ging het mis in Washington