In tehuizen die door de Ierse rooms-katholieke kerk werden gerund, zijn zeker negenduizend kinderen overleden. Onderzoek naar het hoge sterftecijfer onder baby's toont aan dat ongetrouwde moeders er decennialang slachtoffer werden van "een verstikkende, onderdrukkende en vrouwonvriendelijke cultuur".

Het drieduizend pagina's tellende rapport over de zogenoemde moeder- en babyhuizen is dinsdag gepubliceerd. Van alle kinderen die in deze tehuizen verbleven, is ongeveer 15 procent overleden. Het rapport spreekt over "babysterfte op een verschrikkelijk niveau". Een precieze doodsoorzaak van de kinderen is door de onderzoekers niet achterhaald.

Volgens de Ierse minister van Jeugd Roderic O'Gorman zal de regering zijn excuses aanbieden aan de duizenden vrouwen en kinderen die slachtoffer werden van de praktijken. Zij kunnen een financiële tegemoetkoming tegemoetzien

Daarnaast zal worden gewerkt aan wetgeving om het opsporen, opgraven en waar mogelijk identificeren van menselijke resten in Ierse massagraven te ondersteunen. Duizenden lichamen van overleden kinderen, onder wie pasgeboren baby's, werden in zulke graven begraven.

In 2014 kwam de zaak aan het licht, toen honderden kinderlijken werden ontdekt op een erf waar tot 1961 een katholiek tehuis voor ongehuwde moeders was gevestigd.

Voor gedwongen buitenlandse adopties zijn geen bewijzen gevonden. Ierse adoptiebureaus zouden volgens eerdere beschuldigen hoge bedragen hebben ontvangen om de adopties van 1.638 kinderen te organiseren. Het merendeel van deze kinderen kwam in de Verenigde Staten terecht.

Ierse rooms-katholieke kerk biedt excuses aan

Het hoofd van de Ierse rooms-katholieke kerk heeft dinsdagavond de overlevenden van de door de kerk gerunde tehuizen zonder voorbehoud zijn verontschuldigingen aangeboden.

"De overlevenden en iedereen die persoonlijk is betrokken bij deze realiteit die aan het licht is gekomen, bied ik mijn onvoorwaardelijke excuses aan", zei aartsbisschop Eamon Martin in een verklaring.