Het Hooggerechtshof in India heeft dinsdag besloten de omstreden landbouwwet die afgelopen zomer werd aangenomen voor onbepaalde tijd uit te stellen. De ingrijpende hervormingen leidden tot grote protesten onder boeren in het land.

Met het besluit wil het Hooggerechtshof de boeren beschermen en gehoor geven aan hun bezwaren. Uit protest kamperen tienduizenden boeren al langer dan een maand aan de randen van de hoofdstad New Delhi.

Opperrechter Sharad Bobde zei tijdens een hoorzitting dat er een panel wordt opgezet om de klachten van de boeren aan te horen. "We hebben de macht om een commissie samen te stellen en de commissie kan ons het rapport geven. We zullen de boeren beschermen."

Volgens de nieuwe landbouwwet moeten de gereguleerde handelsmarkten waarop de boeren nu hun producten verkopen, worden ontmanteld. Deze moeten plaatsmaken voor een vrijemarktsysteem waarin de boeren hun producten direct aan de afnemers verkopen.

Volgens de regering van premier Narendra Modi profiteren de boeren van het nieuwe landbouwsysteem omdat ze straks zelf kunnen onderhandelen over de prijzen. Nu worden producten verkocht volgens afgesproken prijzen.

De boeren vrezen echter dat ze door de nieuwe wet worden overgeleverd aan multinationals. Daardoor zouden vooral kleine boeren het onderspit delven. Ook raken de boeren door de nieuwe wet de minimumprijsgarantie van de overheid kwijt.

Partijen van beide kanten zullen vrijdag weer bij elkaar komen.