Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, heeft zaterdag tijdens een partijcongres in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang verklaard dat de Verenigde Staten "de grootste vijand" van zijn land zijn, ongeacht wie er in het Witte Huis zit.

"Onze buitenlandse politieke activiteiten moeten gefocust zijn op het bedwingen van de VS, onze grootste vijand en het voornaamste obstakel met het oog op onze ontwikkeling", aldus de 'Opperste Leider'.

Tijdens het congres vertelde Kim dat hij het nucleaire arsenaal van zijn land wil uitbreiden met verschillende formaten kernkoppen en wapens waarmee hij "preventief en reactief" kan aanvallen.

Het land zou momenteel werken aan de ontwikkeling van verschillende nieuwe wapens, die volgens Kim "niet misbruikt zullen worden".

De Verenigde Staten en Noord-Korea zijn al twee jaar in gesprek over denuclearisatie. Eind juni 2019 kwamen vertegenwoordigers van de landen voor het laatst bij elkaar. De VS eist dat Noord-Korea afstand doet van nucleaire wapens, Noord-Korea eist op zijn beurt dat Amerikaanse sancties opgeheven worden. Tot nu toe leidden de gesprekken niet tot een overeenkomst.

Biden wil pas met Kim praten bij denuclearisatie

De aankomende Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in het verleden al eens negatief uitgelaten over Noord-Korea, toen hij Kim een crimineel noemde. Biden zei vorig jaar dat hij alleen met Kim in gesprek zou treden als die zou beloven dat hij het Noord-Koreaanse nucleaire arsenaal inkrimpt.

Zowel de zittende regering als het team van Biden heeft nog niet op de uitspraken van Kim gereageerd.