Duizenden Spaanse automobilisten zijn zaterdagochtend door zware sneeuwval vast komen te staan op snelwegen nabij Madrid. Ruim vierhonderd wegen zijn dichtgeslibd door een onverwacht zware sneeuwstorm, die de naam Filomena heeft gekregen.

Meteorologen verwachten tot 20 centimeter sneeuwval, met temperaturen rond het vriespunt. Het Rode Kruis heeft voedsel uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs die vaststaan rondom Madrid.

Ook vluchten zijn geschrapt vanwege het heftige weer. Meerdere vluchten naar het vliegveld van Madrid moeten worden omgeleid. Daarnaast zijn meerdere treindiensten tussen Madrid en de steden Alicante en Valencia geschrapt als gevolg van het weer.

In de stad geldt momenteel code rood wegens het weer. Meerdere parken zijn gesloten om drukte tegen te gaan, in verband met de coronamaatregelen.

Vrijdag werd het kouderecord van Spanje nog verbroken. In Vega de Liordes, ongeveer 400 kilometer ten noorden van Madrid, daalde het kwik naar -35,8 graden. Het winterweer zal volgens meteorologen in ieder geval aanhouden tot en met zondag.

Gestrande automobilisten en sneeuwpret: winterweer in Madrid
74
Gestrande automobilisten en sneeuwpret: winterweer in Madrid