Nancy Pelosi is zondag herkozen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De tachtigjarige Democraat won tijdens de eerste zitting van het nieuwe Amerikaanse Congres met een krappe meerderheid.

Vijf Democratische partijgenoten besloten Pelosi niet te steunen. Toch had ze aan 216 stemmen genoeg om haar Republikeinse tegenstander Kevin McCarthy (209 stemmen) te verslaan.

Sinds de verkiezingen van november moeten de Democraten het in het Huis van Afgevaardigden met een kleinere meerderheid doen. Steny Hoyer, de nummer twee van de Democraten in het Huis, zei te hopen dat het nieuwe Congres de verdeeldheid tussen Democraten en Republikeinen achter zich kan laten. "We kunnen dan beginnen aan een nieuw hoofdstuk van samenwerking tussen beide partijen."

Een groep van tien senatoren van beide kanten drong er zondag bij hun collega's op aan de uitslag van de verkiezingen te respecteren wanneer het Congres woensdag voor de taak staat de uitslag van de presidentsverkiezingen te bekrachtigen. Ze kwamen met hun oproep nadat elf Republikeinse senatoren aankondigden daar een stokje voor te willen steken. De elf senatoren hopen te voorkomen dat de zege van Democraat Joe Biden woensdag officieel vastgelegd wordt.

Dinsdag opnieuw verkiezingen in Georgia

In Georgia vinden dinsdag opnieuw verkiezingen plaats, voor de Senaat. Dan worden twee zetels verdeeld. Het is een erg belangrijke verkiezing, want een Democratische winst kan Biden een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat opleveren.

Voor de Democraten is het belangrijk om beide zetels te winnen, de Republikeinen hebben aan één zetel genoeg om de meerderheid te behouden.