De Europese Unie gaat 3,5 miljoen euro uittrekken voor humanitaire hulp aan migranten in Bosnië en Herzegovina, na een brand die daar onlangs een migrantenkamp verwoestte. Volgens Johann Sattler, de Europese gezant in het land, is de situatie van de bewoners van het kamp "compleet onacceptabel".

Het geld is bedoeld om "hulp te bieden aan kwetsbare vluchtelingen en migranten die worden geconfronteerd met een humanitaire ramp in Bosnië". Het is een aanvulling op de 4,5 miljoen euro die Bosnië in april vorig jaar uit Brussel kreeg toegewezen, meldt de Europese Commissie zondag in een verklaring.

Sinds een brand op 23 december het migrantenkamp bij de Bosnische plaats Bihac verwoestte, zitten duizenden migranten zonder fatsoenlijk onderdak in koud en regenachtig weer. "De situatie is onaanvaardbaar. Accommodatie die geschikt is voor de winter, is onmisbaar voor menselijke levensomstandigheden, die te allen tijde gegarandeerd moeten worden", aldus EU-buitenlandchef Josep Borrell in de verklaring.

Borrell dringt erop aan dat het kamp wordt herbouwd en dat de lokale autoriteiten intussen zorgen voor een tijdelijk onderkomen voor de dakloze migranten.

De Europese Commissie, die zorgt voor de financiering van verschillende migrantenkampen in Bosnië, heeft opgeroepen dat er een nieuwe opvangplek zou moeten worden geopend in Bihac. Lokale en regionale autoriteiten verzetten zich daar echter tegen. Zo is in oktober een opvanglocatie in een verlaten fabriek onder druk van lokale bewoners gesloten.