Bijna driehonderd mensen zijn in 2020 om het leven gekomen bij een ongeval met een passagiersvliegtuig, meldt het Nederlandse luchtvaartadviesbureau To70 zaterdag. Dat betekent dat het aantal sterfgevallen is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, ondanks dat het aantal vluchten wereldwijd met 42 procent is gedaald als gevolg van de coronacrisis.

In 2020 vonden er veertig ongelukken plaats waarbij een groot passagiersvliegtuig betrokken was. Vijf daarvan waren dodelijk, waarbij in totaal 299 passagiers overleden. Het aantal sterfgevallen in 2019 lag op 257. In dat jaar werden 86 ongelukken geregistreerd, waarvan 8 met fatale gevolgen.

Het gaat in 2020 om 0,27 dodelijke ongelukken per miljoen vluchten of één fataal ongeluk per 3,7 miljoen vluchten. In 2019 vonden voor iedere miljoen vluchten, 0,18 dodelijke ongevallen plaats.

Meeste slachtoffers zaten in Oekraïens vliegtuig

Meer dan de helft van de dodelijke slachtoffers kwamen om het leven toen een vliegtuig van Ukraine International Airlines in januari vorig jaar werd neergehaald boven de Iraanse hoofdstad Teheran. In totaal kwamen bij die vliegtuigcrash 176 mensen om.

De tweede dodelijkste crash vond plaats in mei, toen in de Pakistaanse stad Karachi een vliegtuig neerstortte als gevolg van een technisch probleem. Dit ongeluk kende 98 dodelijke slachtoffers.

De afgelopen twintig jaar is het aantal doden door vliegtuigongevallen drastisch afgenomen. In 2005 stierven nog ruim duizend (1.015) mensen aan boord van een passagiersvlucht. De afgelopen vijf jaar vonden gemiddeld veertien fatale vliegtuigongelukken per jaar plaats, waarbij in totaal gemiddeld 345 mensen kwamen te overlijden.