Kroatië is dinsdag getroffen door een zware aardbeving. Internationale persbureaus melden een beving met een kracht variërend van 6.2 tot 6.4 op de schaal van Richter. Volgens de hulpdiensten zijn er veel gewonden. Ook is er een kind omgekomen.

Het epicentrum van de beving lag in het dorp Petrinja, zo'n 50 kilometer van de Kroatische hoofdstad Zagreb. Het Kroatische Rode Kruis meldt dat daar sprake is van een "zeer ernstige situatie". Volgens burgemeester Darinko Dumbovic is de halve stad verwoest.

De burgemeester meldt ook dat er een kind in het dorp is omgekomen. Verdere informatie over eventuele dodelijke slachtoffers is er nog niet. Volgens de hulpdiensten zijn er veel gewonden gevallen in Petrinja en de plaats Sisak, niet ver van het epicentrum.

"Veel gebroken botten, hersenschuddingen en ook enkele operaties", laat het lokale hoofd van de Eerste Hulp in Sisak weten. Beelden uit het dorp tonen ingestorte huizen en een man en een kind die levend uit het puin worden getrokken.

Grote delen van Zagreb zitten zonder elektriciteit en ziekenhuizen zijn geëvacueerd, schrijven lokale media. Tijdens de beving renden inwoners de straat op.

Premier onderweg naar epicentrum

Volgens het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum (EMSC) zou de aardbeving gevoeld zijn door zo'n zes miljoen mensen in Kroatië en omringende landen, waaronder Duitsland, Italië en Hongarije.

Premier Andrej Plenkovic is in Petrinja. "We hebben alle beschikbare diensten gemobiliseerd om mensen te helpen en puin te ruimen", schrijft hij op Twitter. "Het belangrijkste is nu om mensenlevens te redden." Onder meer het Kroatische leger is ter plaatse om hulp te bieden.

Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders gewond geraakt of omgekomen als gevolg van de zware beving, zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ravage en schrik na zware aardbeving in Kroatië
93
Ravage en schrik na zware aardbeving in Kroatië

Tweede aardbeving sinds maandag

Afgelopen maandag vond een aardbeving met een magnitude van 5.2 plaats in Centraal-Kroatië, ook in de buurt van Petrinja. In maart werd Zagreb geraakt door een aardbeving van 5.3, met één dode en 27 gewonden als gevolg.

"We staan klaar om steun aan te bieden", schrijft Ursula von der Leyen, president van de Europese Commissie, op Twitter. Ze zegt naar Kroatië te willen reizen zodra de situatie het toelaat.

Sloveense kerncentrale stilgelegd

In het naburige Slovenië is dinsdag een kerncentrale preventief buiten werking gesteld vanwege de aardbeving, meldt het Sloveens persagentschap op Twitter.

De Sloveense president meldt dat de schade in zijn land niet groot is. Wel zijn sommige gebouwen, kerktorens en schoorstenen beschadigd.