Ljoebov Sobol, de vooraanstaande activiste die vrijdag door de Russische politie werd opgepakt, is weer vrijgelaten. De bondgenoot van de Russische oppositieleider Alexei Navalny maakt zondag op Facebook bekend na drie dagen verhoor op vrije voeten te zijn gesteld.

Bij de politieactie van afgelopen vrijdag werd het appartement van Sobol doorzocht. Volgens Navalny is hierbij apparatuur van Sobol in beslag genomen, maar hier maakt de activiste zelf geen melding van.

De 33-jarige Sobol is advocaat. Eerder liet ze weten dat ze wil meedoen aan de parlementsverkiezingen van volgend jaar.

Sobol werd opgepakt nadat ze eerder deze week ging kijken bij het appartement van een FSB-medewerker, die zei de opdracht te hebben gekregen om Navalny te vermoorden. Navalny zei maandag in een video hierover contact te hebben gehad met de medewerker.

De politie heeft Sobol huisvredebreuk ten laste gelegd. Maar zowel Sobol als Navalny stelt dat de arrestatie van de activiste niet direct het gevolg was van het bezoek van Sobol, maar een reactie is op de door Navalny geplaatste video.

Navalny heeft een vergiftiging overleefd die volgens het onderzoekscollectief Bellingcat het werk van de Russische geheime dienst FSB was. De Russische president Vladimir Poetin weerlegde dat en zei dat Navalny te onbelangrijk was om te vergiftigen, en dat de vergiftiging wel was gelukt als de FSB erachter had gezeten.