Indiase boeren gaan dinsdag opnieuw met de regering om tafel om te spreken over de omstreden landbouwwet die afgelopen zomer werd aangenomen. In het land protesteren tienduizenden boeren al wekenlang tegen de ingrijpende hervormingen.

De boeren eisen dat de regering de wet, die in september werd aangenomen maar nog niet van kracht is, intrekt. Volgens de nieuwe landbouwwet moeten de gereguleerde handelsmarkten waarop de boeren nu hun producten verkopen, worden ontmanteld. Deze moeten plaatsmaken voor een vrijemarktsysteem waarin de boeren hun producten direct aan de afnemers verkopen.

Daarvan profiteren de boeren, zegt de regering van premier Narendra Modi. Nu worden producten verkocht volgens afgesproken prijzen. Straks kunnen de boeren hier zelf over onderhandelen.

De boeren vrezen echter dat ze door de nieuwe wet worden overgeleverd aan multinationals. Daardoor zouden vooral kleine boeren het onderspit delven. Ook raken de boeren door de nieuwe wet de minimumprijsgarantie van de overheid kwijt.

De tienduizenden protesterende boeren uitten hun onvrede vooral op de grote snelwegen rondom de hoofdstad New Delhi. Al wekenlang worden de belangrijke wegen dag en nacht geblokkeerd door massale sit-ins.

Premier noemt protesten 'politiek gemotiveerd'

Premier Narendra Modi noemde de massale protesten vrijdag in een publieke toespraak "politiek gemotiveerd". Hij prees de door zijn regering ingevoerde hervormingen juist aan en zegt dat de protesten het gevolg zijn van "een paar mensen die leugens en geruchten over de problemen van boeren verspreiden".

Zijn politieke tegenstanders, die zich naar aanleiding van de protesten ook uitspraken tegen de hervormingen, doen dit volgens Modi om de boeren voor zich te winnen.

De premier vervolgde zijn speech met de aankondiging dat zijn regering klaar is om met boeren over hun problemen te praten. "Ik moedig de boeren aan zich door niemand te laten misleiden", sloot hij af.

Al zeker zes keer eerder liepen de onderhandelingen tussen de Indiase regering en de boerenvakbonden op niets uit.