Na de zware explosie in de stad Nashville vrijdag hebben de autoriteiten in de Amerikaanse staat Tennessee president Donald Trump om hulp gevraagd. "De huidige situatie is zo ernstig dat een effectieve aanpak de mogelijkheden van de staat te boven gaat", schrijft de gouverneur van de staat, de Republikein Bill Lee, in een brief aan Trump.

In het centrum van Nashville ontplofte vrijdag, Eerste Kerstdag, een autobom in een geparkeerde camper. In de paar minuten voor de knal klonk vanuit de camper een oproep om het gebied te verlaten. Eerder op de dag waren er ook schoten gelost in de omgeving.

Er is nog niemand opgepakt en over de achtergronden en motieven is nog niets bekend. Wel wordt er uitgegaan van een opzettelijke actie. CBS News meldt zaterdag op basis van een politiebron dat er een verdachte geïdentificeerd zou zijn. Het zou gaan om een 63-jarige man uit Nashville.

De knal leidde tot zware schade. Zeker drie mensen zijn gewond geraakt. In de buurt van de explosie is volgens de politiechef van de stad mogelijk ook menselijk weefsel gevonden.

Camera legt moment van explosie in Nashville vast
59
Camera legt moment van explosie in Nashville vast

'AT&T gebouw mogelijk doelwit'

De explosie vond plaats bij een kantoor van de grote provider AT&T. Volgens gouverneur Lee zijn door de explosie telefoonverbindingen in Tennessee en in de aangrenzende staten Kentucky en Alabama uitgevallen. Ook communicatiesystemen van de politie lagen plat en het vliegveld van Nashville moest enkele uren sluiten.

Nog steeds hebben delen van de stad last van stroomstoringen. De politie vermoedt dat het gebouw van AT&T mogelijk een doelwit vormde.

Ondernemers en beroemdheden uit Nashville hebben samen enkele honderdduizenden dollars uitgeloofd voor de gouden tip die kan leiden naar de dader of daders.