Zuid-Afrika mag de voor oorlogsmisdaden veroordeelde Nederlandse zakenman Guus Kouwenhoven het land uitzetten, meldt persbureau Bloomberg. Het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof verwierp woensdag het bezwaar dat Kouwenhoven tegen zijn uitzetting had aangespannen.

Wie is Guus Kouwenhoven?

  • Zakenman exploiteerde hotel en houtkapbedrijf in Liberia
  • Was vriend en compagnon van Liberiaanse dictator Charles Taylor
  • In 2017 veroordeeld wegens oorlogsmisdrijven en wapenhandel

In november werd het visum van Kouwenhoven al ingetrokken en verklaarde Zuid-Afrika hem tot 'ongewenst persoon'. Wanneer hij daadwerkelijk het land zal worden uitgezet, is nog niet duidelijk. Begin dit jaar wees de Zuid-Afrikaanse rechtbank nog een Nederlands verzoek tot uitlevering af.

Kouwenhoven (75) werd in 2017 in Nederland bij verstek veroordeeld tot een celstraf van negentien jaar wegens wapenhandel en oorlogsmisdrijven.

Kouwenhoven voorzag dictator Taylor van onder meer wapens

De Nederlandse zakenman exploiteerde sinds de jaren tachtig het Hotel Africa in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Dat werd een geliefde ontmoetingsplek voor de elite rond dictator Charles Taylor, met wie Kouwenhoven een vriendschappelijke en zakelijke relatie opbouwde.

Kouwenhoven voorzag het regime van Taylor van wapens, andere goederen en financiële middelen en was betrokken bij tijdens de Tweede Liberiaanse Burgeroorlog (1999-2003) gepleegde oorlogsmisdrijven. Ook leende hij personeel van zijn verschillende houtkapbedrijven uit voor gevechten.

Kouwenhoven werd in december 2017 aangehouden in Zuid-Afrika, op verzoek van het Nederlandse OM. De zaak rond zijn uitlevering werd vele malen uitgesteld, onder meer vanwege de slechte gezondheid van Kouwenhoven.