Israëliërs gaan in het komende voorjaar voor de vierde keer binnen twee jaar naar de stembus. De coalitiepartijen Likud en Kahol Lavan wisten dinsdag geen begrotingsakkoord te bereiken. De huidige coalitie wordt daardoor automatisch ontbonden.

Een wetsvoorstel om de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu en Kahol Lavan van minister van Defensie Benny Gantz een week langer de tijd te geven om tot een overeenkomst te komen, kwam in het Israëlische parlement niet verder dan 49 van de 120 stemmen.

De coalitie tussen de rivalen Netanyahu en Gantz kende vanaf het begin al problemen, maar recentelijk groeiden de spanningen. In het coalitieakkoord was overeengekomen dat de regering een begroting voor 2020 en 2021 zou vaststellen. Netanyahu wilde dat uiteindelijk toch niet. Vanwege de coronacrisis wilde hij alleen voor dit jaar een begroting vaststellen.

Critici stellen dat Netanyahu wil voorkomen dat hij in het komende najaar als premier plaats moet maken voor Gantz, zoals afgesproken in het coalitieakkoord.

Daarnaast loopt er een strafzaak wegens corruptie tegen Netanyahu. Gantz beschuldigt zijn coalitiepartner ervan dat hij er alles aan doet om onder die rechtszaak uit te komen.

Naar verwachting vinden de nieuwe verkiezingen op 23 maart plaats.