Het instorten van de hangbrug in het Italiaanse Genua, waarbij in 2018 tientallen doden vielen, werd veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder achterstallig onderhoud. Dat blijkt maandag uit een rapport van technische adviseurs van de openbaar aanklager van Italië.

In 2019 maakte de openbaar aanklager van Italië al bekend dat sommige delen van de ingestorte brug al 25 jaar niet onderhouden waren. Uit onderzoek blijkt nu dat dit achterstallige onderhoud een van de oorzaken van de ramp was.

Uit het 467 pagina's tellende rapport, dat is ingezien door persbureau Reuters, blijkt dat er tekortkomingen waren in het ontwerp van de brug en de uitwerking daarvan.

De technische adviseurs noemen het "verrassend" hoe weinig inspecties er sinds 1993 hadden plaatsgevonden bij de twee pilaren waarop de brug gebouwd was. Vanaf het moment dat de brug stond, werd bovendien niets aan de slijtage gedaan, stelt het rapport.

De cruciale autosnelwegbrug aan de westkant van het centrum van Genua stortte op 14 augustus 2018 voor een groot deel in tijdens noodweer. Er vielen 43 doden.

Sinds de brugramp wordt vooral de rol van Autostrade per I'Italia, de exploitant van de autosnelweg, bekeken.