Duizenden demonstranten zijn zaterdag in Frankrijk voor het derde opeenvolgende weekend de straat opgegaan om te protesteren tegen een controversiële veiligheidswet die het filmen van de politie zou beperken. De Franse autoriteiten hielden zeker 142 betogers aan, meldt de politie zaterdag op Twitter.

In de hoofdstad marcheerden enkele duizenden demonstranten geflankeerd door de oproerpolitie.

De spanningen liepen op toen het avond werd. De politie zette een waterkanon in tegen kleine groepen in het zwart geklede demonstranten die flessen en andere projectielen naar de veiligheidsagenten gooiden.

"Wereldwijde onderdrukking, totale achteruitgang", stond op een bord dat door een demonstrant in de lucht werd gehouden. Het verwees naar het nieuwe wetsvoorstel dat de 'kwaadaardige' publicatie verbiedt van afbeeldingen en video's waarop de gezichten van politieagenten in actie te zien zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat de politie te maken had met enkele "ultragewelddadige individuen". Er werden ook demonstraties gehouden in Montpellier, Lyon en Lille.

Demonstraties vanwege omstreden wet

Darmanin zei in een reactie op de betogers dat de wet alleen inhoudt dat agenten niet herkenbaar in beeld mogen worden gebracht. Critici beweren echter dat de veiligheidswet, die al is aangenomen door het parlement, het voor journalisten en burgers moeilijker zal maken om gevallen van politiegeweld aan het licht te brengen.

In het licht van de toenemende protesten kondigde Macron's regerende LREM-partij aan het controversiële artikel 24 van het wetsvoorstel te zullen herschrijven, dat gaat over het filmen van de politie. De demonstranten eisen echter dat de wet volledig wordt ingetrokken.

Twee weken geleden raakten nog meer dan honderd agenten gewond bij demonstraties tegen de nieuwe wet.