Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft er donderdag in meerderheid mee ingestemd dat de softdrugs die onder de verzamelnaam cannabis vallen uit het strafrecht worden gehaald. Van de aanwezigen stemden 228 parlementariërs voor en 164 tegen.

Dankzij het voorstel van het door Democraten beheerste Huis in Washington zou de federale justitie de delicten rond deze softdrugs niet meer in de gaten hoeven te houden. Dit zou mogelijk leiden tot het schrappen van talrijke strafbladen van mensen die door federale rechters zijn veroordeeld wegens het bezit of de verkoop van wiet of hasj.

De stemming is volgens waarnemers echter slechts een stap in de richting van decriminalisering van cannabis. Het zou de aankomende Democratische president Joe Biden kunnen aanzetten tot actie op dit gebied. In de Senaat, de andere kamer van het parlement, is nog geen meerderheid voor deze stap in zicht.

Zowel Biden als zijn vicepresident Kamala Harris heeft een loopbaan achter zich waarin ze erg "tough-on-crime" (hard tegen misdaad) zijn geweest, maar Biden nam in de jongste campagne om president te worden dit jaar veel gematigde standpunten in.

Ook Harris is voorstander van legalisering van softdrugs. Zo heeft ze gezegd dat mensen veel schade hebben geleden door een veroordeling vanwege relatief lichte vergrijpen die te maken hadden met marihuana.

Een aantal deelstaten is zelf al overgegaan tot legalisering van marihuana.