Van zeker 628 migrantenkinderen die in 2017 en 2018 bij de Mexicaans-Amerikaanse grens van hun ouders werden gescheiden, zijn de ouders nog niet gevonden. Dat blijkt woensdag uit gerechtelijke stukken van burgerrechtenorganisatie ACLU die in handen zijn van CNN.

Begin november spraken advocaten van de ACLU nog van 666 migrantenkinderen wier ouders niet gevonden konden worden. Sindsdien kon de organisatie 38 kinderen weer herenigen met hun ouders.

De ACLU voert gerechtelijke procedures als onderdeel van een omvangrijke operatie om de migrantenkinderen weer te herenigen met hun ouders. Van 168 van de 628 kinderen bij wie dat nog niet lukte, is wel al een ander familielid gevonden door de advocaten van de burgerrechtenorganisatie.

Uit de stukken blijkt dat de regering een database met adres- en contactgegevens van de families gaat overhandigen. "We vragen ze al eeuwen om alle extra aanknopingspunten die ze hebben", aldus een advocaat van de burgerrechtenorganisatie tegen CNN.

"En deze informatie krijgen we eindelijk pas na verontwaardiging over het feit dat ouders nog steeds niet gevonden kunnen worden, en nadat het onderwerp aan bod kwam in een verkiezingsdebat. Deze informatie hadden we al lang gekregen moeten hebben. Minstens een jaar geleden."

Veel ophef over beleidsmatig scheiden van migrantengezinnen

De Verenigde Staten begonnen in het voorjaar 2018 met het beleidsmatig scheiden van migrantengezinnen. Nadat er alom schande was gesproken over beelden van huilende kinderen in kooien, besloot de regering de praktijken na zes weken weer te staken, behalve in gevallen waarin de ouders "een risico" voor hun kinderen vormden.

Aankomend president Joe Biden noemde het beleid van de regering-Trump "misdadig" in een van de verkiezingsdebatten met president Donald Trump. Biden heeft beloofd dat hij met een presidentieel decreet een werkgroep zal samenstellen om de migrantenkinderen zo snel mogelijk weer met hun ouders te herenigen.