De 51-jarige man die dinsdagmiddag in de voetgangerszone in de Duitse stad Trier zeker vijf mensen, onder wie een baby, doodreed en meerdere mensen verwondde, deed dit volgens de politie met opzet. Hij had zeer waarschijnlijk geen politiek motief, wel was hij dronken. Dat meldt de Duitse politie dinsdagavond op een persconferentie.

De politie meldde rond 19.00 uur in een persconferentie dat het eerdere dodental van twee was opgelopen tot vier. Kort daarna maakte de politie van Trier via Twitter bekend dat er inmiddels vijf mensen zijn overleden.

Roger Lewentz, de minister van Binnenlandse Zaken van Rijnland-Palts, zegt dat meerdere gewonden er nog ernstig aan toe zijn. De man reed volgens Lewentz "zigzaggend" door het voetgangersgebied om doelbewust slachtoffers te maken.

Volgens ooggetuigen reed de man rond 14.00 uur met hoge snelheid met zijn zilverkleurige SUV in op voetgangers in de Duitse stad, vlak bij de grens met Luxemburg.

Ooggetuigen omschrijven hoe mensen door de lucht vlogen en er kort na het incident paniek uitbrak. De dader reed daarna door en kon na 1 kilometer worden gestopt door aangesnelde veiligheidsdiensten. Hij verzette zich bij zijn aanhouding. Zijn auto is in beslag genomen.

De man heeft de Duitse nationaliteit en komt uit de regio van Trier. Hij wordt nog steeds ondervraagd. Volgens de politie handelde hij alleen en was hij geen bekende van de politie. Onderliggende psychiatrische problemen worden niet uitgesloten.

De man werd ruim 1 kilometer na het incident aangehouden door de politie (foto: ANP).

Burgemeester Trier: 'Ooggetuigen volledig getraumatiseerd'

Mensen werd na het incident verzocht om uit het centrum weg te blijven. Hulpdiensten waren ter plaatse om de meerdere gewonden te helpen.

Burgemeester Wolfram Leibe van Trier vertelde zichtbaar geëmotioneerd aan lokale media dat hij geschokt was door de gebeurtenis. "Mensen die het zagen gebeuren waren volledig getraumatiseerd", aldus Leibe, die de plaats delict omschreef als "een oorlogsgebied".

De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat weten geschrokken te zijn van de gebeurtenissen in Trier. "Onze gedachten zijn bij de families van de slachtoffers, de gewonden en de hulpverleners."

Sinds de aanslag in 2016 op een kerstmarkt in Berlijn zijn in Duitsland extra veiligheidsmaatregelen getroffen in voetgangerszones. Bij die aanslag kwamen twaalf mensen om het leven. Eerder dit jaar verwondde een man meer dan zestig mensen toen hij met zijn auto inreed op een carnavalsstoet.

Chaos in Trier nadat man op winkelend publiek inrijdt
56
Chaos in Trier nadat man op winkelend publiek inrijdt