Een dag na het offensief van de Ethiopische regering in Mekelle, de hoofdstad van de opstandige regio Tigray, kan het lokale ziekenhuis de stroom van gewonden niet meer aan. In de rest van de regio lijkt het nog altijd onrustig te zijn. Zo claimde de leider van de regionale militie TPLF zondag een militair vliegtuig te hebben neergehaald en een stad te hebben heroverd.

Volgens een vertegenwoordiger van het Rode Kruis is de rust in Mekelle zondag wedergekeerd, maar dreigt er een tekort aan materiaal in het grootste ziekenhuis in de stad. Na het offensief van zaterdag ontstond een gebrek aan onder meer hechtingsmateriaal, medicijnen en lijkzakken.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed claimde zaterdag na een offensief van enkele uren de stad te hebben ingenomen. Daarbij zijn volgens de premier geen onschuldige burgers het slachtoffer geworden.

De berichten over het oorlogsgebied zijn echter moeilijk te controleren. De Ethiopische regering heeft de mogelijkheid om te communiceren zoveel mogelijk beperkt. Ook het Rode Kruis heeft nog geen schatting van het aantal slachtoffers gemaakt.

Berichten over een raketaanval op Asmara, de hoofdstad van buurland Eritrea, zijn evenmin bevestigd. Amerikaanse diplomaten in de stad meldden in de nacht van zaterdag op zondag meerdere explosies. De TPLF eiste twee weken geleden de verantwoordelijkheid voor de eerste raketaanval op, maar liet zich over twee andere raketaanvallen niet uit.

Vluchtelingenorganisatie hoopt op humanitaire toegang tot regio

Het hoofd van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei zondag te hopen dat de Ethiopische autoriteiten binnenkort humanitaire toegang tot de noordelijke regio verlenen.

"Het is nu nog niet mogelijk, dus ik hoop dat het de komende dagen verandert", zei Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi tijdens een online persconferentie vanuit de Soedanese hoofdstad Khartoem.

Vermoedelijk zijn duizenden mensen omgekomen en bijna 44.000 inwoners naar Soedan gevlucht sinds de gevechten in Tigray op 4 november zijn uitgebroken.