Duizenden mensen zijn zondag in Belarus voor de zestiende week op rij de straat op gegaan tijdens nieuwe demonstraties tegen president Alexander Lukashenko. Veiligheidstroepen grepen hard in, zo is te zien op beelden van lokale media. Volgens mensenrechtencentrum Wesna zijn er minstens 280 mensen gearresteerd, de politie houdt het op ongeveer 250.

Vorige week zondag werden driehonderd mensen aangehouden, de week daarvoor rond de duizend.

De grootste acties vonden plaats in hoofdstad Minsk. Daar verzamelden demonstranten zich eerst in woonwijken en vormden ze vervolgens protestmarsen. Velen droegen wit-rood-witte vlaggen met zich mee.

Op internet waren video's te zien waarin veiligheidstroepen demonstranten volgden naar de binnenplaatsen van wooncomplexen. Steeds weer werden mensen in minibussen gesleept. De media berichtten ook over het gebruik van traangas en verdovingsgranaten.

Veiligheidstroepen massaal uitgerukt

Net als de voorgaande zondagen waren honderden veiligheidstroepen op de been. Grote pleinen werden afgezet met metalen staven en de toegang tot zes metrostations werd geblokkeerd.

Ook het mobiele internet was grotendeels uitgeschakeld. In sommige wijken zou er zelfs geen elektriciteit zijn geweest.

Belarus is sinds begin augustus in de greep van massale protesten. Lukashenko, die de voormalige Sovjet-Republiek al 26 jaar op autoritaire wijze bestuurt, claimt dat hij de presidentsverkiezingen van augustus met 80 procent van de stemmen heeft gewonnen. Vrijwel iedereen is ervan overtuigd dat die uitslag het resultaat van verkiezingsfraude is.