Secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) António Guterres maant tot kalmte na de moordaanslag op Mohsen Fakhrizadeh, het vermeende meesterbrein van het geheime Iraanse atoombomprogramma. Iran heeft in een brief aan Guterres geschreven dat er "serieuze bewijzen" zijn dat Israël betrokken is bij de moordaanslag.

Guterres roept iedereen op terughoudend te zijn. Alle acties die tot een stijging van de spanning in de regio kunnen leiden, moeten worden vermeden, aldus zijn woordvoerder. De secretaris-generaal komt met de oproep na de aankondiging van Iran dat het de moord op de topwetenschapper zal wreken.

Iran verwacht dat de VN de aanslag krachtig veroordeelt. "Dit is een waarschuwing voor enige avontuurlijke maatregelen van de VS en Israël tegen Iran, vooral gedurende de resterende maanden van de huidige Amerikaanse regering", schreef de Iraanse VN-gezant Majid Takht-Ravanchi aan de VN. "Iran heeft het recht om zijn bewoners en de belangen van het land te verdedigen."

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, beschuldigde aartsvijand Israël van betrokkenheid, maar leverde daar geen bewijs voor. Een belangrijk adviseur van het streng islamitische regime in de hoofdstad Teheran zei eerder al dat aartsvijand Israël een oorlog wil ontketenen. De moord zou de zegen hebben van de Amerikaanse president Donald Trump. De Israëlische en Amerikaanse regeringen onthielden zich van commentaar.

Ook de Iraanse president Hassan Rouhani legt de schuld bij Israël. "Huurling Israël" zou de aanslag hebben gepleegd voor de VS. "De moord op de martelaar Fakhrizadeh toont de wanhoop van onze vijanden en de diepte van hun haat", aldus Rouhani. "Zijn martelaarschap zal onze prestaties niet vertragen." Daarnaast zegt hij dat Iran "op het juiste moment" wraak zal nemen.

Natuurkundige zou leiding geven aan atoomprogramma Iran

De wetenschapper Mohsen Fakhrizadeh kwam om het leven nadat de auto waarin hij zat in een hinderlaag in een voorstad van Teheran onder vuur werd genomen. De 63-jarige atoomgeleerde bezweek kort daarna aan zijn verwondingen.

De militair en natuurkundige Fakhrizadeh gaf volgens westerse landen, Israël en Iraanse bannelingen leiding aan het programma voor de ontwikkeling van nucleaire wapens, dat in 2003 werd stilgelegd. Iran heeft altijd ontkend dat het op zoek was of is naar het maken van een atoombom.

Eerder dit jaar raakte het belangrijke Iraanse nucleaire complex bij Natanz zwaar beschadigd door sabotage, zoals de Iraanse autoriteiten het omschreven, zonder een dader te noemen. Buitenlandse waarnemers vermoeden een aanslag.

Iran kondigde enkele maanden geleden aan een nieuwe, grotere nucleaire installatie te bouwen als vervanging van het complex dat in juli werd verwoest door een explosie en een daaropvolgende brand. In de installatie werd uranium verrijkt, dat wordt gebruikt in kerncentrales en atoomwapens.

Volgens het internationale nucleaire akkoord uit 2015 zou Iran het eigen atoomprogramma beperken in ruil voor verlichting van sancties. Toen de Verenigde Staten zich uit het akkoord terugtrokken, begon Iran weer meer verrijkt uranium te produceren.