De Turkse rechtbank heeft donderdag 337 personen veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor de mislukte staatsgreep in 2016. De veroordeelden zijn schuldig bevonden aan het leiden en het uitvoeren van de couppoging, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Onder de veroordeelden waren vooral militairen. Van de levenslange straffen zijn 291 onder verzwaarde omstandigheden. Dat betekent dat de hechtenis in een zwaarder detentieregime moet worden ondergaan.

Meer dan 250 mensen werden gedood in de poging om de regering op 15 juli 2016 ten val te brengen, waarbij de opstandige militairen oorlogsvliegtuigen, helikopters en tanks inzetten om de controle over belangrijke staatsinstellingen te krijgen.

De vroegere officieren en piloten werkten op de luchtmachtbasis nabij de hoofdstad Ankara. De rechtbank acht ze schuldig aan het leiden van de staatsgreep en het bombarderen van overheidsgebouwen, met inbegrip van het parlement. Ook zouden ze hebben geprobeerd om president Recep Tayyip Erdogan te vermoorden.

Tientallen verdachten vrijgesproken

In totaal werden 475 mensen berecht in dit proces, dat als het hoofdproces van de mislukte coup wordt beschouwd. Zestig mensen, onder wie piloten en commandanten, kregen celstraffen tot ruim achttien jaar. De rechtbank sprak ruim zeventig verdachten vrij van alle aanklachten.

Het proces is het meest opzienbarende van de tientallen rechtszaken tegen duizenden mensen die beschuldigd werden van betrokkenheid bij de couppoging. Ankara zegt dat aanhangers van de in de Verenigde Staten gevestigde moslimprediker Fethullah Gülen achter de coup zitten.

De 79-jarige geestelijke, die ooit een bondgenoot van Erdogan was en die elke rol in de staatsgreep ontkent, is een van de zes verdachten die bij verstek zijn berecht. In totaal stonden 475 mensen terecht, van wie er 365 in hechtenis zitten.