Autoriteiten in Qatar hebben achterhaald wie de moeder is van een op het vliegveld achtergelaten baby. Het gaat om een vrouw uit Azië die mogelijk bij verstek al berecht is.

De vondst van de baby op de internationale luchthaven van Doha leidde tot een internationaal schandaal, omdat personeel vrouwelijke vliegtuigpassagiers dwong tot gynaecologisch onderzoek om de moeder te achterhalen.

"Uit onderzoek is gebleken dat de moeder de pasgeboren baby in een vuilnisbak in een van de toiletten in de vertrekhal op de luchthaven gooide en daarna aan boord van het vliegtuig naar haar bestemming stapte", zei een Qatarese officier van justitie maandag. Volgens BBC News was de baby nog wel in leven.

Ook de vader van de baby is opgespoord. Hij is niet getrouwd met de moeder van het kindje. In Qatar is het krijgen van kinderen buiten het huwelijk strafbaar.

De ouders zijn afkomstig uit een "Aziatisch land". In Qatar wordt met die verwijzing meestal gedoeld op Zuid-Azië, waar veel arbeidsmigranten vandaan komen.

Moeder mogelijk veroordeeld bij verstek

De officier van justitie zei dat de autoriteiten proberen de "voortvluchtige" te arresteren en dat zij vijftien jaar gevangenisstraf krijgt. Hij noemde haar daarbij de "veroordeelde", wat erop wijst dat ze mogelijk al bij verstek is berecht. Het is niet bekend of de vader ook veroordeeld is of wordt.

De te vroeg geboren baby werd begin oktober gevonden in een toiletruimte op het vliegveld van Doha. Vrouwen op het vliegveld werden vervolgens aangehouden, gedwongen hun ondergoed uit te doen en een inwendig onderzoek te ondergaan in een ambulance. Het incident kwam aan het licht via een Australische passagier die een klacht indiende bij de Australische autoriteiten. De regering van Qatar besloot het betrokken personeel te vervolgen.