Zeker veertien mensen in de Guatemalaanse hoofdstad Guatemala-Stad zijn zaterdag behandeld aan hun verwondingen, nadat demonstraties tegen de overheidsbegroting waren uitgelopen op confrontaties met de politie. Kort daarvoor hadden honderden demonstranten het parlementsgebouw bestormd en in brand gestoken.

Het Rode Kruis van Guatemala moest betogers behandelen die door de rook bedwelmd geraakt waren. Tijdens de bestorming en de brandstichting was het gebouw leeg.

De politie zette traangas in om de relschoppers uiteen te drijven. De brandweer kon daarna de brand blussen. De omvang van de schade aan het gebouw is nog niet bekend. Zeker 33 demonstranten zijn opgepakt, blijkt uit een lijst die de regering zaterdag heeft gepubliceerd.

De betogers zijn boos over de begroting voor komend jaar. Door ambitieuze infrastructurele projecten in die begroting zal de staatsschuld van het Centraal-Amerikaanse land flink oplopen. Volgens de demonstranten gaat er echter nauwelijks geld naar de bestrijding van armoede of ondervoeding.

Door de coronacrisis en de geldende lockdown zijn honderdduizenden mensen werkloos geraakt en is de zwakke economie verder onder druk komen te staan.

Op andere plekken in de hoofdstad, waaronder het centrale plein, verliepen de demonstraties rustiger. (Foto: ANP)

Over de begroting werd in het geheim onderhandeld

De begroting werd goedgekeurd, terwijl de inwoners van het land nog moesten bekomen van de tropische stormen Eta en Iota. Over de voorwaarden werd in het geheim onderhandeld. De begroting werd afgelopen woensdag in alle vroegte goedgekeurd.

Volgens de demonstranten maakte president Alejandro Giammattei misbruik van de situatie om zijn begroting snel door het parlement te drukken. Ze eisen zijn vertrek.

Vicepresident Guillermo Castillo heeft de president vrijdag gevraagd af te treden "voor het welzijn van het land". Castillo zegt ontslag te nemen als Giammattei dit ook doet.