Enkele duizenden mensen hebben zaterdag in de Franse hoofdstad Parijs gedemonstreerd tegen een veiligheidswet die de verspreiding van beelden van politieagenten strafbaar maakt. Ook in steden als Lille, Rennes, Marseille, Saint-Étienne en Montpellier werd gedemonstreerd.

Volgens de demonstranten komt met de wet de vrijheid van meningsuiting in het gedrang.

Op de Place du Trocadéro in Parijs liepen de spanningen aan het eind van de middag op nadat de politie de demonstranten had bevolen zich te verspreiden. Vuilnisbakken werden in brand gestoken en een aantal demonstranten gooide projectielen naar de politie, die op haar beurt reageerde met de inzet van waterkanonnen.

Mensenrechtenorganisaties zien het wetsontwerp als een middel om de persvrijheid aan banden te leggen en een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door de politie onmogelijk te maken. Overtreders van de wet zouden een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro opgelegd kunnen krijgen.

Voorstanders zeggen dat politieagenten en hun familieleden beschermd moeten worden tegen (online) pesterijen.

Duizenden Fransen demonstreerden tegen de wet, omdat ze vrezen dat die de vrijheid van meningsuiting beperkt. (Foto: ANP).

Wet al deels goedgekeurd door parlement

Het wetsvoorstel werd vrijdagavond deels goedgekeurd in het Franse parlement. Begin volgende week volgt een definitieve stemming. Als het voorstel wordt aangenomen, dan wordt het strafbaar om beelden van politieagenten te verspreiden tenzij hun gezicht onherkenbaar wordt gemaakt. Er wordt in dat verband gesproken van een "inbreuk op de fysieke of psychische integriteit" van de veiligheidsdiensten.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin meent dat de wet noodzakelijk is om de personen die de Fransen beschermen ook te beschermen. Agenten in Frankrijk waren in de afgelopen tijd steeds vaker het doelwit van dreigementen en geweld.