Protesten na de arrestatie van de Oegandese popmuzikant en oppositieleider Bobbi Wine hebben deze week geleid tot zeker 37 doden. Wine, die wordt beschuldigd van het houden van massarally's in schending van coronamaatregelen, werd vrijdag op borgtocht vrijgelaten.

Het voorlopige dodental werd aan Reuters verstrekt door een politiepatholoog.

De autoriteiten in Oeganda hebben het leger ingezet om demonstranten in en rond de hoofdstad Kampala uiteen te jagen. Daarbij werd naast de inzet van rubberkogels, waterkanonnen en traangas ook met scherp geschoten. Honderden betogers werden opgepakt.

De popster Wine, die eigenlijk Robert Kyagulanyi heet, werd afgelopen woensdag gearresteerd, toen hij campagne voerde in het oosten van het land. Hij zou met zijn verkiezingsbijeenkomsten de coronaregels hebben overtreden.

"Museveni zou hier in het beklaagdenbankje moeten staan voor het doden van onschuldige burgers", zei de oppositieleider bij zijn voorgeleiding, die op televisie werd uitgezonden. Hij verwees daarmee naar zijn rivaal, dictator Yoweri Museveni, die het land sinds 1986 regeert.

Van regeringskritische popster tot oppositieleider

Wine is lijsttrekker van het Nationale Eenheidsplatform (NUP), een partij die het dankzij zijn leiderschap vooral goed doet bij Oegandese jongeren. Als muzikant staat hij bekend om zijn regeringskritische songteksten.

De oppositieleider vindt dat Museveni met pensioen moet. Wine zegt dat zijn eigen jeugd in de sloppenwijken hem in staat stelt de worstelingen van gewone, verarmde Oegandezen te begrijpen.

Zijn arrestatie leidde vrijwel direct tot demonstraties in Kampala en andere grote steden in heel Oeganda. Jongeren blokkeerden wegen met brandende autobanden en andere materialen en wierpen barricades op om het verkeer stil te zetten. Ze riepen op tot de onmiddellijke vrijlating van Wine.