De hoogste bestuursrechter van Frankrijk heeft de regering van president Emmanuel Macron een klimaatdeadline opgelegd. De overheid krijgt drie maanden de tijd om te laten zien dat voldoende actie wordt ondernomen om de klimaatdoelen te halen.

Frankrijk speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van het klimaatverdrag van Parijs in 2015. De Raad van State (Conseil d'État) oordeelde echter dat de Franse regering herhaaldelijk haar eigen klimaatdoelen heeft gemist en maatregelen heeft uitgesteld.

De rechter heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan, maar sluit niet uit dat de regering met aanvullende maatregelen moet komen. Activisten spreken nu al over een "historische" uitspraak, omdat de Raad van State duidelijk heeft gemaakt dat klimaatafspraken niet vrijblijvend zijn.

De procedure was aangespannen door de noordelijke plaats Grande-Synthe, die volgens de lokale autoriteiten wordt bedreigd door de stijging van de zeespiegel. De advocaat van de lokale overheid, oud-minister Corinne Lepage, concludeert dat de uitspraak betekent dat "beleid meer moet zijn dan mooie beloften op een stuk papier".

Ook in andere landen zijn rechtszaken gevoerd om overheden te dwingen zich aan klimaatafspraken te houden. Dat leidde in Nederland tot de veelbesproken klimaatzaak van Urgenda. De rechter besloot toen dat de CO2-uitstoot omlaag moet.