De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft donderdag een bezoek gebracht aan een Israëlische nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever. Israëlische media deden daar verslag van. Pompeo is de eerste hoge Amerikaanse diplomaat die zo'n nederzetting in Palestijns gebied bezocht.

De minister ging naar de Psagot-wijngaard, waar tientallen Palestijnen demonstreerden. Pompeo maakte bekend dat ook producten uit Israëlische nederzettingen die naar de Verenigde Staten geëxporteerd worden voortaan het label 'Made in Israel' of 'Product of Israel' (geproduceerd in Israël) dienen te krijgen. De vorige Amerikaanse regering had het nog over 'Gemaakt op de Westelijke Jordaanoever'.

De kwestie ligt uiterst gevoelig, want de Palestijnen zien de hele Westelijke Jordaanoever als deel van hun toekomstige staat.

Pompeo bezocht later op donderdag ook als eerste Amerikaanse functionaris de Golanhoogvlakte; ooit Syrisch, maar eveneens door Israël bezet.

Israël veroverde de strategisch belangrijke Golanhoogten bij Syrië in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog. De VS erkenden vorig jaar de Israëlische soevereiniteit over dat gebied. Dat lag internationaal erg gevoelig. Pompeo noemde die Amerikaanse verklaring donderdag "simpelweg een erkenning van de realiteit".

Pompeo haalde tijdens zijn bezoek uit naar westerse opiniemakers die volgens hem oproepen de Golanhoogten terug te geven aan Syrië. "Bedenk je wat voor gevaar het Westen en Israël zouden lopen als Al Assad dit gebied in handen zou hebben", zei de minister, die verwees naar de Syrische leider Bashar Al Assad. "Dit maakt deel uit van Israël", zei hij ook.

Er stonden geen ontmoetingen met Palestijnse leiders op de agenda.

Regering-Trump voert harde lijn in Israëlisch-Palestijns conflict

De bezoeken aan de omstreden Joodse nederzetting in Palestijns gebied en de Golanhoogten liggen in lijn van besluiten die de regering van de Amerikaanse president Donald Trump eerder nam.

De Amerikanen verplaatsten twee jaar geleden hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, tot grote woede van de Palestijnen die het oostelijke deel van de stad als hun hoofdstad beschouwen. Trump erkende Jeruzalem eerder al als hoofdstad van Israël.

Tevens laat hij de versnelde Israëlische kolonisatie van bezet Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever toe. Een vredesplan van de regering-Trump, dat eerder dit jaar werd bekendgemaakt, las als een verlanglijst van de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en werd afgewezen door de Palestijnen.