De Duitse politie heeft woensdag in Berlijn waterkanonnen ingezet om een demonstratie van tegenstanders van de coronamaatregelen uiteen te drijven. De politie had de demonstratie kort daarvoor beëindigd en de betogers gesommeerd te vertrekken. Honderden demonstranten gaven daar geen gehoor aan, waarop de politie optrad.

De politie werd naar eigen zeggen door betogers bekogeld met stenen en flessen en sommige demonstranten gebruikten pepperspray. Ook de politie gebruikte pepperspray.

Aan de demonstratie, in de buurt van het parlement, deden woensdag naar schatting vijf- tot tienduizend mensen mee. De demonstratie begon volgens Der Spiegel rustig, maar in de loop van de dag werd de sfeer grimmiger.

De politie maakte een einde aan de demonstratie omdat de deelnemers zich niet aan de coronaregels hielden. Ze droegen geen mondkapje en hielden onvoldoende afstand. Om 14.00 uur waren al 190 mensen aangehouden. Er raakten tot dusver negen politiemensen gewond.

De Bondsdag, waar het parlement vergaderde over aanpassingen van de wet rond de coronamaatregelen, was door de politie afgezet. Bij een vorige demonstratie hadden betogers de Bondsdag bestormd.

Politici lastiggevallen

Parlementsleden beschuldigen collega's van de populistische partij AfD ervan dat ze tegenstanders van de coronamaatregelen het parlementsgebouw hadden binnengeloodst. Die vielen vervolgens politici lastig door ze opzichtig te filmen en opmerkingen over hun coronabeleid te maken.

Dat overkwam onder anderen minister van Economische Zaken Peter Altmaier. Normaal gesproken mogen parlementsleden zonder veiligheidsonderzoek vooraf maximaal zes mensen mee naar binnen nemen. Ze zijn dan wel verantwoordelijk voor hun handelen.

Politie zet waterkanon in bij coronaprotest in Berlijn
58
Politie zet waterkanon in bij coronaprotest in Berlijn