De Peruaanse president Manuel Merino heeft zondag op nationale televisie zijn ontslag aangekondigd. Merino kwam maandag aan de macht na een afzettingsprocedure tegen zijn voorganger Martín Vizcarra. Zaterdag vielen twee doden en ten minste honderd gewonden bij confrontaties tussen de politie en betogers in hoofdstad Lima.

Merino was minder dan een week aan de macht in het Zuid-Amerikaanse land. Het is nog niet bekend wie hem zal opvolgen. Zondagmiddag gingen duizenden mensen in Peru de straat op om het aftreden van Merino te vieren.

Peru verkeert al langer in een politieke crisis. Die situatie escaleerde verder na het afzetten van Vizcarra afgelopen week. Met het aftreden van Merino zit het land opnieuw in onzekerheid. Een meerderheid in het parlement stemde maandag voor de afzetting van Vizcarra als president. Hij zou als gouverneur steekpenningen hebben aangenomen.

Parlementsvoorzitter Merino nam daarop de presidentiële taken over, maar de betogers die zaterdag en eerder in de week de straat op gingen, accepteerden dat niet. Zij stelden dat Merino via "een parlementaire coup" aan de macht was gekomen. Het waren de grootste protesten in jaren in Peru. Hoewel de protesten over het algemeen vreedzaam verliepen, braken er zaterdagavond toch ongeregeldheden uit. De politie trad hard op en gebruikte onder meer traangas.

Bij de confrontaties vielen zeker honderd gewonden. Tientallen mensen worden nog vermist. Volgens een vertegenwoordiger van het ministerie van Volksgezondheid moesten 63 mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Negen van hen hadden schotwonden.

Naar aanleiding van de protesten stapten alle ministers van Merino's kabinet af en plande Merino een spoedberaad voor zondag. Het Congres had al gedreigd met een afzettingsprocedure tegen Merino als hij niet zelf zou opstappen.

Demonstranten gingen dagen de straat op om Merino's aftreden te eisen. Die protesten escaleerden zaterdag. (Foto: ANP)

Vizcarra genoot populariteit onder bevolking

De maandag afgezette oud-president Vizcarra was erg populair bij de Peruanen vanwege zijn strijd tegen corruptie binnen de regering. Sinds zijn aantreden in 2018 was al drie keer eerder geprobeerd om hem af te zetten. Parlementariërs beschuldigden Vizcarra zelf van corruptie, maar brachten daarvoor weinig bewijs. Een eerdere afzettingsprocedure in september strandde nog in het Congres.

De politieke situatie in Peru is al jaren precair. De vier voorgangers van Vizcarra zijn allen verdachten geweest in diverse corruptieonderzoeken. Merino zou het land leiden tot de verkiezingen in april volgend jaar.

Duizenden Peruanen vieren ontslag president Merino
70
Duizenden Peruanen vieren ontslag president Merino