Bij een schotenwisseling tussen India en Pakistan in de betwiste grensregio Kasjmir zijn vrijdag zeker vijftien doden gevallen, melden beide partijen.

Volgens de Indiase autoriteiten zijn er zes Indiase burgers, drie militairen en een grensbewaker omgekomen, terwijl de Pakistanen melding maken van zeker vier burgerslachtoffers en een gedode militair aan hun zijde.

Hoewel er vaker schotenwisselingen plaatsvinden in de buurt van de grens, vielen er niet eerder op één dag zo veel doden tijdens een conflict bij de betwiste grensregio.

India meldt dat er onder meer werd geschoten met mortieren nadat een infiltratiepoging van Pakistaanse zijde was verijdeld.

Pakistan ontkent dat en stelt dat India zonder aanleiding gericht begon te schieten op Pakistaanse militairen. Naar schatting zijn er door het conflict dit jaar al veertig burgers omgekomen.

Indiase troepen patrouilleren in Kasjmir ter hoogte van de grens met Pakistan. (Foto: Pro Shots)

Conflict tussen India en Pakistan loopt al decennia

Kasjmir is al decennia de inzet van een conflict tussen India en Pakistan, die de regio allebei als hun grondgebied zien. De regio is bestuurlijk ingedeeld onder de twee landen en China.

De Indiase premier Narendra Modi ontnam de regio vorig jaar augustus zijn autonome status, waarna de spanningen in het noordelijke grensgebied weer oplaaiden.

Internationaal wordt gevreesd voor verdere escalatie van het conflict tussen India en Pakistan, die allebei kernwapens tot hun beschikking hebben.