Het dodental op de Filipijnen door tyfoon Vamco is gestegen naar 26, meldt de lokale politie vrijdag. Het noodweer veroorzaakt de zwaarste overstromingen in jaren in de hoofdstad Manilla. Tientallen mensen zijn nog vermist.

De autoriteiten spraken donderdag nog over minstens elf doden en vijftien vermisten. Vamco heeft voor veel wind en stortregens gezorgd in Manilla en nabijgelegen provincies. Tienduizenden woningen zijn beschadigd.

In de hoofdstad zitten een half miljoen huishoudens zonder elektriciteit. De kustwacht zwom in sommige buitenwijken door modderig water dat zo hoog als elektriciteitspalen stond. Reddingswerkers gebruikten rubberboten en geïmproviseerde vlotten om kinderen en ouderen in veiligheid te brengen

Tienduizenden huizen kwamen onder water te staan, hoewel het waterpeil in delen van de zwaar getroffen buitenwijk Marikina begon te dalen. Veel inwoners zochten hun toevlucht op daken. Ongeveer zesduizend mensen zijn gered in buitenwijken van Manilla.

Een inwoner van Manilla laat haar bezittingen zien die ze na tyfoon Vamco heeft kunnen redden. (Foto: ANP)

Kind gedood door een aardverschuiving

Onder de dodelijke slachtoffers zijn twee mannen die verdronken en een kind dat werd gedood door een aardverschuiving in de provincie Camarines, ten zuidoosten van de hoofdstad. Drie mensen kwamen om na het instorten van een pakhuis in de provincie Cavite.

Bijna 200.000 mensen werden geëvacueerd voordat Vamco woensdagavond aan land kwam met windsnelheden van 155 kilometer per uur. De kracht van de tyfoon is sindsdien afgekomen. De tyfoon volgde hetzelfde pad als tyfoon Goni eerder deze maand. Door die storm, wereldwijd de zwaarste van het jaar, kwamen 25 mensen om het leven en werden duizenden huizen verwoest.

Vamco trekt momenteel richting Vietnam. Het nabijgelegen land had begin oktober nog te maken met zware overstromingen en modderstormen, waardoor zeker 160 personen om het leven zijn gekomen. De tyfoon komt daar naar verwachting zaterdag aan land.

Veerboot ramt brug tijdens orkaan in Manilla
46
Veerboot ramt brug tijdens orkaan in Manilla