Zo'n 2,5 miljoen mensen in Midden-Amerika zijn getroffen door de orkaan en tropische storm Eta, schat het Rode Kruis dinsdag. Vooral Honduras, Nicaragua en Guatemala zijn zwaar getroffen.

Eta kwam vorige week dinsdag als orkaan aan land in Nicaragua. Daarna trok Eta als een tropische storm over Honduras en Guatemala. De storm veroorzaakt nog steeds overlast op het Amerikaanse continent.

Het Internationale Rode Kruis start een grote hulpactie op om mensen in de zwaarst getroffen gebieden te helpen. Sommigen hebben bijvoorbeeld hun huis verloren, terwijl anderen geen toegang hebben tot voedsel of schoon drinkwater.

1,7 miljoen getroffenen wonen in Honduras. Vooral vrouwen, kinderen en gemeenschappen van oorspronkelijke bewoners hebben alles verloren en moeten noodgedwongen vervuild water drinken, meldt het Rode Kruis.

De hulporganisatie brengt daarom 98 ton aan hulpgoederen naar de getroffenen. Het gaat om onder meer hygiënekits, keukengerei, schoonmaakartikelen en muskietennetten om de verspreiding van ziektes door muggen tegen te gaan. Ook worden vanwege de coronapandemie beschermingsmiddelen opgestuurd.

Sommige mensen hebben door Eta hun huis verloren. (Foto: ANP)

Vermoedelijk een paar honderd dodelijke slachtoffers

In de getroffen landen zijn al lokale organisaties van het Rode Kruis actief. Die hielpen de autoriteiten voor de komst van Eta en zijn nu bezig met onder meer reddingsoperaties en het verzorgen van gewonden.

Door Eta en de overstromingen en aardverschuivingen die daardoor zijn ontstaan, zijn vermoedelijk een paar honderd mensen om het leven gekomen. In het afgelegen bergdorp Queja in Guatemala zijn mogelijk 150 mensen door een modderstroom omgekomen.

Tropische storm Eta raast over Centraal-Amerika: 'Mijn hele familie kwijt'
110
Tropische storm Eta raast over Centraal-Amerika: 'Mijn hele familie kwijt'