Armenië, Azerbeidzjan en Rusland hebben een overeenkomst getekend om het conflict rondom Nagorno-Karabach vanaf dinsdag te beëindigen, zegt de Armeense premier Nikol Pasjinian. Een vertegenwoordiger van het Kremlin heeft de vredesdeal bevestigd, melden Russische agentschappen.

De president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, heeft in de nacht van maandag op dinsdag eveneens bevestigd dat hij de overeenkomst heeft getekend. "Deze verklaring die door drie landen is ondertekend, zal cruciaal zijn in het conflict", zei hij in een online vergadering met de Russische president Vladimir Poetin.

Poetin heeft tegen persagentschap Interfax gezegd dat het verdrag voorziet in een Russische vredesmacht. Die wordt gestationeerd langs de frontlinie in Nagorno-Karabach. Volgens Aliyev zal ook Turkije assisteren bij het bewaren van de vrede in het gebied.

"De beslissing is gemaakt op basis van een grondige analyse van de militaire situatie en in overleg met de beste experts", heeft Pasjinian op sociale media verklaard. "Dit is geen overwinning, maar je kan niet worden verslagen totdat je jezelf als verslagen beschouwt. Dat zullen wij nooit doen. Dit zal het begin zijn van een tijdperk van nationale eenheid en hergeboorte", aldus de premier.

Pasjinian zegt dat hij de natie "in de komende dagen" gaat toespreken. Verdere details zullen dan volgen.

Waarom Rusland en Turkije een cruciale rol spelen in Kaukasus-conflict
279
Waarom Rusland en Turkije een cruciale rol spelen in Kaukasus-conflict

Azerbeidzjan erkent neerschieten Russische helikopter

Maandag werd nog een Russische legerhelikopter neergehaald in Armenië, vlak bij de grens met Azerbeidzjan. Daarbij kwamen twee bemanningsleden om het leven. Azerbeidzjan erkende de helikopter te hebben neergeschoten en heeft excuses aangeboden.

De gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om de enclave Nagorno-Karabach laaiden eind september op. De regio, met ongeveer 145.000 inwoners, wordt gecontroleerd door Armeense strijdkrachten, maar wordt door de Verenigde Naties (VN) erkend als onderdeel van het overwegend islamitische Azerbeidzjan.

Groep demonstranten bestormt Armeens regeringsgebouw
74
Groep demonstranten bestormt Armeens regeringsgebouw

Regeringsgebouw in Armenië bestormd

Na de bekendmaking van de deal zijn grootschalige onlusten uitgebroken in de Armeense hoofdstad Jerevan, waar demonstranten het regeringsgebouw hebben bestormd en bezet. Op video's die verspreid worden via sociale media is te zien dat demonstranten meubels, deuren en ramen hebben vernield en de werkkamer van premier Pasjinian zijn binnengedrongen.

Het regeringsgebouw is bezet door honderden demonstranten, die Pasjinian uitmaken voor verrader. De politie heeft nog niet ingegrepen. Volgens sommige berichten willen demonstranten ook naar de residentie van de premier trekken.

Deskundigen zien het besluit van Pasjinian als een overgave. Ook de Azerbeidzjaanse president Aliyev sprak in de nacht van maandag op dinsdag van een "capitulatie" van Armeense zijde.