Aanstaand president Joe Biden roept Amerikanen op een mondkapje te dragen om het coronavirus terug te dringen. "Doe het voor jezelf, doe het voor je buren. Een masker is geen politiek statement maar een goede manier om het land weer bij elkaar te krijgen", zei hij in een toespraak in zijn woonplaats Wilmington.

Met die laatste uitspraak verwijst hij naar Donald Trump, die er een sport van lijkt te maken om geen mondkapje te dragen bij bijeenkomsten. Veel van diens aanhangers laten dat ook achterwege. Biden benadrukte dat het wel een effectief middel is om verspreiding van het virus te stoppen.

Biden zei er alles aan te doen om de pandemie te keren als hij is beëdigd. Hij waarschuwde dat de VS een heel donkere winter staat te wachten. Hij sprak optimistisch over het nieuws van een mogelijk vaccin van het farmabedrijf Pfizer, maar zei dat het er waarschijnlijk niet binnen enkele maanden zou zijn.

Biden roept Amerikanen op mondkapje te dragen
50
Biden roept Amerikanen op mondkapje te dragen

Biden kondigt coronateam aan

De aanstaande president maakte eerder maandag bekend wie er plaatsneemt in zijn coronataskforce. Dit twaalfkoppige team met deskundigen gaat hem "gedetailleerd, wetenschappelijk advies" leveren om het coronavirus onder controle te krijgen.

Omdat Trump nog geen verkiezingsnederlaag erkend heeft, krijgt Biden nog geen toegang tot overheidsgeld. Ook kan zijn team nog niet in gesprek met overheidsdeskundigen om plannen af te stemmen.

Eerder op de dag wees Biden erop dat de VS dagelijks meer dan duizend mensen verliest aan COVID-19. Het land heeft bijna 10 miljoen besmettingen en bijna 240.000 coronadoden gemeld, met afstand het grootste aantal ter wereld.