De terroristische aanslag van maandagavond in Wenen heeft een vierde slachtoffer het leven gekost, melden Oostenrijkse media op basis van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een vrouw is in het ziekenhuis aan haar verwondingen bezweken.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

De doodgeschoten dader was een twintigjarige man die eerder veroordeeld werd omdat hij zich wilde aansluiten bij Islamitische Staat (IS). De man kreeg een gevangenisstraf van 22 maanden opgelegd, maar werd begin december voorwaardelijk vrijgelaten, vertelde de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer.

De aanslagpleger zou een machinegeweer, een machete en diverse pistolen op zak hebben gehad. Zijn huis is doorzocht en diverse contacten van hem zijn opgepakt. Het is niet duidelijk hoeveel personen momenteel zijn aangehouden in verband met de aanslag.

De terrorist was een staatsburger van zowel Oostenrijk als Noord-Macedonië. De Oostenrijkse krant Falter meldt dat de man wilde meevechten in Syrië en daarom door inlichtingendiensten in de gaten werd gehouden. Autoriteiten vermoeden dat er een radicaalislamitisch motief achter de aanslag zit en onderzoeken een mogelijk antisemitisch motief.

Maandag rond 20.00 uur werd op zes locaties in Wenen geschoten. Dat gebeurde in de directe omgeving van een synagoge, waar vermoedelijk het eerste schot gelost werd. Het gebedshuis was dicht ten tijde van de aanslag. Het was in de directe omgeving wel druk op straat, doordat het de laatste avond was voordat in Oostenrijk strenge coronamaatregelen ingingen.

Inwoners Wenen moeten ook dinsdagochtend thuisblijven

Omdat er mogelijk nog daders vrij rondlopen, hebben de autoriteiten inwoners van Wenen opgedragen dinsdagochtend thuis te blijven. Daarnaast blijven alle scholen dicht. Het leger is ingezet om de stad te bewaken, terwijl de politie onderzoek verricht. Ook de grensbewaking is opgeschroefd.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz noemde de aanslag een "weerzinwekkende terroristische daad" en vertelde dat Oostenrijk niet geïntimideerd raakt door terrorisme. Om 9.00 uur startte een speciale ministerraad over de aanslag.

De Oostenrijkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Omstanders filmen schietende man in straten van Wenen
98
Omstanders filmen schietende man in straten van Wenen